Sindikalista mečejo na cesto

Pedja Topić zavrača vse očitke delodajalca

Pedji Topiću, predsedniku sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) v Luki Koper, grozi, da bo ostal brez službe. Od svojega delodajalca je prejel vabilo na zagovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

KOPER > Delodajalec mu očita vrsto kršitev, Topič pa pravi, da so vse obtožbe neutemeljene.

Pedja Topić se bo danes dopoldne zagovarjal pred izredno odpovedjo delovnega razmerja. Vabilo na zagovor je prejel prejšnji torek. “V obrazložitvi piše, da me delodajalec obtožuje, da sem dvakrat predčasno zapustil delovno mesto, da nisem pravočasno opravil zdravniškega pregleda in da sem bil pet dni neupravičeno odsoten z dela. Vse te obtožbe so neutemeljene,” pravi Topić in pojasnjuje, da ima po zakonu kot predsednik sindikata pravico do sindikalnega delovanja. Pravi, da je delovno mesto zapustil šele potem, ko je opravil svoje delo, za koriščenje dopusta pa da se je z delodajalcem pravočasno dogovoril. Po telefonu, seveda, saj odkar dela v pristanišču, zatrjuje Topič, še ni prejel odločbe o odmeri letnega dopusta.

O tem, kaj je v ozadju, Topič nima dilem: “Gre za napad na sindikat, name in ne nazadnje tudi na mojo družino. Delodajalec še kako dobro ve, kakšna je moja finančna situacija; imam tri otroke, žena pa je brez službe.”

V Sindikatu žerjavistov pristaniških dejavnosti (SŽPD) Luke Koper in v Sindikatu pristaniških dejavnosti so prepričani, da je odpoved nezakonita in da je posledica poletnih dogodkov v Luki Koper. “Idejni in dejanski vodja kampanje proti vsem delavskem gibanjem v Luki Koper je namestnik predsednika uprave Tomaž Martin Jamnik. Močno sumimo (slišali smo namreč), da je on tisti, ki je IPS podjetju Nedjo napovedal prekinitev pogodbe z Luko Koper, če ne zatre sindikata; največ članov SIPS je namreč prav iz vrst podjetja Nedjo,” meni Mladen Jovičič iz SŽPD.

Vsi trije luški sindikati ob podpori ZSSS in aktivističnih organizacij, ki so podpirale poletne proteste v Luki Koper (IWW, Alternativa obstaja, Federacija za anarhistično organiziranje in drugi) danes pripravljajo protestni shod zoper nezakonito odpoved Topiću. Od uprave Luke Koper se bodo sprehodili do odvetniške pisarne Cek na Vojkovem nabrežju, kamor gre Topić na zagovor pred dokončno odpovedjo.

Vir: Primorske novice/Objavljeno dne 30.01.2012