Pristaniški sindikalist Predrag Topič prejel izredno odpoved

Topić: Preganjajo me, ker sem sindikalist (Foto: Vojko Rotar)

Predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (Sips) Predrag Topič je včeraj prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.
Tako je bil neuspešen protestni shod približno tridesetih podpornikov, ki so Topiča v ponedeljek pospremili na zagovor k delodajalcu, in tudi predlog sindikata, da se odpoved zadrži do dokončne odločitve sodišča.

Odvetnik Igor Cek, ki je pravni zastopnik družbe Nedjo, d. o. o., kjer je le še do danes zaposlen Topič, nam je včeraj dejal, da "zagovor ni ponudil nič takega, kar bi omajalo očitke delodajalca, in da so ocenili, da so vsi štirje očitki o kršitvah še vedno utemeljeni. Delodajalec se je odločil za izredno odpoved in predlog za zadržanje zavrnil, ker je bila ta zahteva neskladna z zakonom. Predlog je namreč podal sindikat, moral pa bi ga sam delavec," je odločitev pojasnil Cek.

Topić: Preganjajo me, ker sem sindikalist

Družba Nedjo, d. o. o., Topiču očita več hujših kršitev delovnega razmerja, in sicer da je dvakrat neupravičeno zapustil delovno mesto, ni pravočasno opravil zdravniškega pregleda in da je bil 10 dni odsoten z dela, brez da bi delodajalca obvestil o razlogih za odsotnost.

Topič je očitke zavrnil že v prejšnji teden in dejal, da je odpoved povezana z njegovo sindikalno funkcijo in željo, da bi se oslabilo delo sindikata, ki zagovarja pravice najbolj ranljivih delavcev v Luki Koper, in sicer delavcev, ki so zaposleni pri podjetjih zunanjih izvajalcev.

Topič včeraj ni želel dajati izjav, smo pa izvedeli, da je bil po prejemu izredne odpovedi šokiran. Pred dnevi je Topič ocenil, da je odpoved rezultat umazane igre med njegovim delodajalcem in upravo Luke Koper. Predsednik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti (SŽPD) Mladen Jovičič je dejal, da sumijo, da za odpovedjo stoji namestnik predsednika uprave Luke Koper Tomaž Martin Jamnik, ki je zaradi teh očitkov zoper sindikaliste že napovedal tožbe.

Odvetnik delodajalca zanika očitana "ozadja"

Cek je za Dnevnik zanikal povezave med upravo Luke Koper in družbo Nedjo. "Ni nobenega ozadja, delodajalec se je odločil za ta korak. Če bi Topič spoštoval pravila, bi bil še naprej zaposlen," je obtožbe o tem, da odpoved temelji na prizadevanjih Topiča za dosego tristranskega sporazuma med upravo Luke Koper, izvajalci pristaniških storitev in njihovimi delavci, komentiral Cek.

Vir: Delo/Objavljeno dne 2.02.2012