Zaradi bežanja pred policisti bo sedel dve leti in pol

Vozniku punta je sodnik prisodil dve leti in pol zapora

Dve leti in pol zaporne kazni si je prislužil 32-letni Srb Branislav Andrić, ki je sredi junija brezglavo bežal pred policisti od Hrpelj do Krvavega Potoka, ker je v avtu vozil 50-letnega Gorana Mladenovića in prebežnika iz Sudana. Andrić je tako dobil višjo kazen od Mladenovića, zaradi katerega so ga policisti pravzaprav lovili.

KOPER > Branislav Andrić je pred štirimi meseci vozil rdečega fiat punta od Obrova proti Kozini, ko so ga opazili policisti, ga spremljali od Materije in ga poskušali v Hrpeljah ustaviti. Ker je bilo očitno, da na znake policista ne bo ustavil, je pred hrpeljsko šolo drugi policist zapeljal policijski avto na cesto in ga blokiral. Takrat pa je Andrić skušal obvoziti policijski avto po desnem robu ceste.

Ker je bilo med zadkom policijskega avta in zidom, ki ločuje dvorišča dveh obcestnih hiš, premalo prostora, je z desnim robom punta podrsal po zidu, z levimi vrati pa zadel v policijski avto. Nato je brezglavo drvel proti Kozini, vozil po levi strani, prevozil rdečo luč na semaforju pri Jadranu in nadaljeval beg skoraj do Krvavega Potoka, kjer so mu policisti na cesto postavili tovornjak in ga končno ustavili. Ko so ugotovili, kdo je njegov sopotnik, je bilo jasno, zakaj je bežal. Ob njem je sedel 50-letni Beograjčan Goran Mladenović, ki so ga naši policisti zaradi številnih prevozov prebežnikov čez mejo iskali dve leti. Na zadnjem sedežu pa je sedel še ilegalni prebežnik iz Sudana.


“Fant ni nič kriv”

“Fant nima nobene zveze z mano in z mojimi dejanji. In zdaj sedi noter nič dolžan in nič kriv,” se je na obravnavi razburjal Mladenović, ki ga je sodnik Julijan Glavina zaslišal kot pričo. Mladenović je sicer pred mesecem dni priznal, da je aprila v Povžanah vozil kombi s 25 prebežniki, da je junija čez mejo ilegalno prepeljal državljana Sudana in da je imel pri sebi več ponarejenih dokumentov. Po sporazumu s tožilstvom ga je sodnik Glavina obsodil na 23 mesecev zaporne kazni. Na sodbo se je sicer pritožil.

Mladenović je kot priča trdil, da je tistega jutra Andrića prosil, naj ga pride iskat na neko cesto pri neki vasi. Na vprašanje, kam natančno, je odgovoril, da ne ve, da nekam, kjer je le nekaj hiš. Policija pa je ugotovila, da je Mladenović odlično poznal gozdne ceste med Munami na Hrvaškem in Poljanami v Sloveniji in prebežnike pogosto tam vozil peš.

“Tam je bil še nek moški. Mislim, da Afganistanec ali celo Kurd,” je dodal. Na vprašanje sodnika, ali ni priznal, da je moškega, ki je bil Sudanec, pripeljal čez mejo, je odgovoril, da je to storil samo zato, da bi se rešil obtožbe. “Dali ste mi dve leti, dobili ste me brez denarja in zdaj sedim v zaporu. Ampak nisem človek, ki ga iščete. Vi ste iz tega naredili celo zgodbo, gospod sodnik,” je odvrnil sodniku Glavini.

Mladenović je zatrdil, da sploh ni opazil, da jih v Hrpeljah ustavlja policist, je pa opazil, da je v njihov avto udaril nek drugi avto. Od takrat naprej naj bi bil v šoku, zaradi česar ni opazil, da bi Andrić z avtom bežal, vozil hitro, prevozil rdečo luč … “Ni vozil več kot 30 ali 40 kilometrov na uro. Ma kakšen semafor, to je vas, tam ni nobenega semaforja,” je odgovoril na vprašanje. Na vztrajanje tožilke Natali Volčič Ivanič, kako to, da sta se z Andrićem naključno srečala v Sloveniji pri eni majhni vasici, se je razburil, da je to malo bolj tako vprašanje. “Policisti povejo, kar hočejo oni, jaz povem, kar hočem jaz. Vi mi pa ne verjamete!” je odvrnil.

Brezobziren do policistov

Ob koncu obravnave je tožilka za Andrića predlagala 12 mesecev zapora zaradi nevarne vožnje in 15 mesecev zapora zaradi preprečitve uradnega dejanja. “Pokazal je brezobzirnost do policistov, ogrozil njihovo zdravje in življenja in jih, kljub opozorilom, vztrajno spravljal v resno nevarnost. S tem je pokazal visoko stopnjo nespoštovanja oblasti in organov naše države,” je pojasnila.

Odvetnica Špela Turk iz odvetniške pisarne Cek pa je na drugi strani dejala, da nista dokazani sila ali grožnja, ki sta potrebni za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja, prav tako po njenem ni dokazana niti nevarna vožnja. Turkova je predlagala, da bi izvedenec po poškodbah na avtih ugotovil, ali se ni morda v Hrpeljah policist vzvratno namerno zaletel v rdeči punto. Sodnik je predlog zavrnil.

Namesto 24 mesecev zapora, kolikor je predlagala tožilka, je sodnik Andrića včeraj obsodil na dve leti in pol zaporne kazni. Za nevarno vožnjo mu je dosodil leto dni, kolikor je predlagala tožilka, za preprečitev uradnega dejanja pa 18 mesecev. Z dvomesečnim popustom mu je nato dosodil dve leti zapora. Obramba se bo na sodbo pritožila.

Vir: Primorske novice/Objavljeno 23.10.2014